От началото на 2023г. влизат в продажба нови превозни документи - билети 30+ и

...
От началото на 2023г. влизат в продажба нови превозни документи - билети 30+ и
Коментари Харесай

Как ще се ползват новите билети за градския транспорт в София

От началото на 2023г. влизат в продажба нови транспортни документи - билети 30+ и 60+, припомнят от Столичната община.

Десет дни преди датата от Центъра за градска подвижност (ЦГМ) провеждат проява за прилагане на новите транспортни документи.

Това ще стане през днешния ден в 11 часа при касите на метростанция „ Сердика “ при входа откъм храма „ Света Петка Самарджийска “. 

От 01 януари ЦГМ спира добре познатите хартиени транспортни документи от продажба. Това са картата за еднократно пътешестване от 1,60 лева, картата с талони за 10 пътувания от 12.00 лева и хартиената еднодневна карта за всички линии от 4,00 лева

Посочените транспортни документи ще важат до 01 март 2023 година, като след тази дата неизползваните скъпи мостри няма да подлежат на подмяна, както и за тях няма да се възвръщат суми.

На тяхно място се вкарват нови, електронни еквиваленти, повече информация за които можете да получите тук.

 ЦГМ ЦГМ
От 1 януари 2023 година отпадат и някои от предлаганите до момента абонаменти:
    • Тридневна карта за всички линии;
    • Месечна за една линия наземен транспорт;
    • Месечна - за метро;
    • Месечна - метро „ плюс " - за метро и една линия наземен транспорт; 
    • Тримесечна - за всички линии;
    • Шестмесечна - за всички линии;
Заредените абонаменти могат да се употребяват до крайния период, за който са издадени, само че не по-късно от 31.12.2023 година

Промяна ще има и в транспортните документи за метро, като от 01 януари 2023 година се стопират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12,00 лева Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да употребяват закупените билети до 31.03.2023 година

Какво би трябвало да знаем при валидация с банкова карта:

• В транспортното средство с дадена банкова карта може да се валидира единствено един пасажер. Причината за това е плануванаъа агрегация на пътуванията до дневна карта от 4,00 лева

• Трябва постоянно да употребявате еднакъв притежател: физическа карта, телефон, таблет или смарт-часовник. Валидаторите в транспортните средства разчитат всеки притежател като обособена банкова карта и с цел да се агрегират пътуванията ви до дневна карта от 4,00 лева, би трябвало да изберете един притежател и в границите на деня да правите валидациите единствено с него.

 istock istock
При инспекция, предоставяйте на контрольора носителя, с който сте се валидирали!

• Ако сте закупили цифров превозен документ (MPass), който изисква валидация посредством разчитане на QR-код, а в това време на мобилното ви устройство има електронен портфейл (виртуална карта), би трябвало да се уверите, че същият е затворен (неактивен). В противоположен случай, валидаторът може да таксува виртуалната ви карта вместо QR-кода на цифровия превозен документ.

• Заплащането на дължимата сума става след края на работното време на градския превоз. Можете да наблюдавате всичките си пътувания и дължими за тях суми в приложението City by DSK, като го свалите от AppStore и Гугъл Play.

• Винаги следете какво известие изписва валидаторът. Всяка индикация, друга от „ Валидна карта “, съпроводена със зелен светлинен сигнал, значи, че съответното пътешестване не е заплатено и при инспекция подлежите на глоба.

* Sofia City Card– пластика с чип, позволяваща неведнъж зареждане на краткосрочни и дълготрайни транспортни документи. Цената ѝ е 3,00 лева и се  издава в пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД. Краткосрочните транспортни документи могат да бъдат заредени в пластиката в пунктовете на ЦГМ ЕАД, в касите на метрото и онлайн през уебпортал. Дългосрочните транспортни документи (абонаментни карти) се зареждат в пластиката единствено в пунктовете на ЦГМ ЕАД и през уебпортал.

** Ultralight– хартиена карта с чип, позволяваща многократно  зареждане единствено на краткосрочни транспортни документи. Цената ѝ е 0,80 лева и може да бъде закупена от пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД, както и от всички каси в метрото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР